Siber Güvenlik Çözümleri

You are here:

Siber Güvenlik Nedir?

Siber güvenlik, bilgisayar sistemleri, ağlar, cihazlar ve dijital verileri kötü niyetli saldırılara, siber suçlara ve izinsiz erişimlere karşı korumak için alınan tedbirlerin ve önlemlerin bütünüdür. Günümüzde dijital dünyanın hızla genişlemesi ve teknolojinin hayatın her alanına entegre olmasıyla birlikte siber güvenlik, önemli bir konu haline gelmiştir. Siber güvenlik, hem bireylerin hem de kurumların ve hükümetlerin dijital varlıklarını korumak ve siber saldırılardan kaynaklanan tehlikeleri azaltmak için kritik bir gerekliliktir.

Siber Güvenlik Kavramları

Eğitim ve Farkındalık
Kullanıcıların siber güvenlik tehditleri hakkında bilinçlenmesini sağlayacak eğitimler ve farkındalık kampanyaları.
Güvenlik Duvarı (Firewall)
Ağ trafiğini kontrol eden ve istenmeyen erişimleri engelleyen cihazlardır. Farklı yapılarda güvenlik duvarları vardır. Örneğin sadece IP temelinde trafiği kontrol edebilen güvenlik duvarları Layer 3, uygulama bazında trafiği kontol edebilen güvenlik duvarları Layer 7 seviye olarak isimlendirilir. Bir yazılım olarak mevcut sunuculara kurulabileceği gibi, donanım ve yazılım bütünleşik olarak da temin edilebilir.

Yazılım Temelli Lisans Ücreti Gerektirmeyen Güvenlik Duvarlarına örnek olarak Pfsense ve Opnsense verilebilir. Bu güvenlik duvarları üniversitelerden, küçük kurumlara kadar her yapı için kullanılabilir.
IPS ve IDS
Saldırı önleme ve tespit sistemleri ile ilgili teknolojilerin içerildiği kavramlardır.
Antivirus / Anti Malware / Anti Spam Yazılımları
Kötü amaçlı yazılımları (virüsler, solucanlar, truva atları, casus yazılımlar vb.), istenmeyen e-postaları algılayarak temizleyen yazılımlardır.
DLP
Veri sızıntısına karşı kullanılan bir teknolojidir.
Güvenlik Protokolleri ve Şifreleme
Verilerin ve iletişimin şifrelenerek izinsiz kişilerin erişimine karşı korunmasıdır.
Güvenlik Güncelleştirmeleri
Yazılım ve işletim sistemlerinin düzenli olarak güvenlik güncelleştirmeleriyle güncellenmesi.
Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme
Kullanıcıların kimliklerini doğrulamak ve yetkilerini belirlemek için kullanılan yöntemlerdir. Hotspot, 802.1x gibi
İzleme ve Güvenlik Olay Yönetimi
Sistem ve ağ aktivitelerini izleme, güvenlik olaylarını tespit etme ve müdahale etme.
Penetrasyon Testleri
Mevcut sistemin güvenlik risklerini ortaya koymayı amaçlar.

Siber güvenlik, hükümetler, işletmeler, finans kurumları, sağlık kuruluşları ve bireyler için önemlidir çünkü siber saldırılar kişisel bilgilerin çalınması, kimlik hırsızlığı, mali zararlar, itibar kaybı ve hizmet kesintileri gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla, siber güvenlik alanında uzmanlaşmış ekipler ve güvenlik politikaları oluşturmak, güvenliğin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşır.

Siber Güvenlik Çözümleri

Kurumunuza uygun çözüm danışmanlığı almak için