Vmware Sanallaştırma
VMware, sanallaştırma alanında dünya genelinde yaygın olarak kullanılan bir yazılım şirketidir ve sanallaştırma teknolojileri geliştirir. Bu teknolojiler, fiziksel bir bilgisayarın (sunucu) kaynaklarını (işlemci, bellek, depolama vb.) birden fazla sanal makineye bölen sanallaştırma çözümüdür.
Vmware Özellikleri
Dinamik Bellek
Bu özellik, sanal makineler için belleği dinamik olarak ayırmanıza olanak tanır. Sanal makinelerin gerçek ihtiyaçlarına göre bellek miktarını otomatik olarak ayarlar, bu da daha iyi bellek kullanımı sağlar ve aynı ana makine üzerinde daha fazla sanal makine çalıştırmanıza yardımcı olur.
Snapshot
Sanal makinelerin belirli bir anlık durumunu kaydedebilir ve gerektiğinde bu duruma geri dönebilirsiniz. Bu, yapılandırmaları test etmek veya sanal makineyi geçmiş bir duruma geri yüklemek için kullanışlıdır.
Web Tabanlı Arayüz
Vmware yönetimi, web tabanlı kullanıcı arayüzü üzerinden gerçekleştirilir. Böylelikle kullanıcılar sanal makineleri kolayca oluşturabilir, yönetebilir veya izleyebilir.
Sanal Ağ Anahtarlama
Sanal ağ anahtarlama, sanal makineler ve fiziksel ağ arasında iletişimi sağlayan yazılım tabanlı bir ağ anahtarlama (switching) teknolojisidir.
Kesintisiz Çalışma (High Availability)
Vmware ayrıca kurulan Vcenter isimli uygulama ile birden fazla sunucuyu bir yüksek kullanılabilirlik kümesine (cluster veya datacenter) bütünleştirmenize imkân sağlar. Bu sayede, bir sunucuda bir arıza meydana gelirse, sanal makineler diğer sunuculara otomatik olarak taşınabilir ve kesintiler minimize edilir. Vcenter Vmware'den ayrı olarak ilave lisans ile satılan bir uygulamadır.
Depolama Yönetimi
Vmware, farklı depolama türlerini destekler. SAN (Storage Area Network), NAS (Network-Attached Storage) ve lokal depolama birimleri gibi farklı depolama alanları üzerinde sanal makinelerin depolanmasını ve yönetilmesini sağlar.
Vmware Hipervizör
Vmware hipervizör olarak kendi geliştirdiği hipervizörü kullanır. Kararlı bir yapıya sahiptir.
Storage Sanallaştırma
Ayrıca lisanslanarak kullanılabilen VSAN özelliği sayesinde Vmware'de storage sanallaştırma yapılabilir.
Yedekleme ve Kurtarma
Vmware de bütünleşik bir yedekleme çözümü yoktur. 3. parti uygulamalarla yedekleme altyapısı kullanılabilir. Piyasada en sık kullanılan yedekleme uygulamalarından bir tanesi Veeam'dir. Veeam Vmware'den hariç ilave lisans ücreti olarak sanallaştırma yapısına dahil edilebilir.
Güvenlik Duvarı
Vmware'de sanal makinelerin güvenliği için NSX ismi verilen bir uygulamaya ihtiyaç vardır. Ayrıca satın alınmalıdır. Bununla birlikte antivirüs çözümleri de farklı üreticilerin uygulamaları üzerinde hipervizöre bütünleişik olarak ayrıca lisanslanarak temin edilebilir.
Vmware Sanallaştırma ile ilgili Verdiğimiz Hizmetler
- Vmware Altyapısının Kurulumu
- Vmware Altyapısının Desteği
- Veeam, Cohecity gibi yedekleme uygulamalarının kurulumu, desteği ve Vmware altyapısı ile bütünleştirilmesi
- Vmware’den Proxmox’a Göç (Proxmox Dönüşümü)
- Proxmox’dan Vmware Göç
- Vmware’den Hyper-V’ye göç
- Hyper-V’den Vmware’e göç
Makaleler
Proxmox VE ile Vmware Arasındaki Temel Farklar
Proxmox, Sanallaştırma Çözümleri
Proxmox sanallaştırma sistemi ile Vmware sanallaştırma sistemi arasındaki temel farklar nelerdir? Detaylı açıklamayı bu blog yazımızda bulabilirsiniz.
Proxmox Sanallaştırma Sistemi Nedir?
Proxmox
Proxmox sanallaştırma sistemi nedir? Detaylı açıklamayı bu blog yazımızda bulabilirsiniz.